Trolljegeren

At noen endelig hadde laget skikkelige, norske, Kittelsen-troll i 3D var et godt nok argument til å få meg på kino. Men Trolljegeren innfridde på flere andre punkter også

På fredag så jeg Trolljegeren med mamma og lillesøster. Og selv om lillesøster kanskje skulle ha sett flere dokumentarer enn Pingvinenes Marsj for å kunne gripe sjangeren, syns hun filmen var spennende, om enn litt rart laget. Trolljegeren er en mockumentary, en filmsjanger som bruker dokumentarens konvensjoner på et tema som ikke er sant – for å få det til å se fullstendig realistisk ut: Håndholdt kamera, pusting og pesing, lydsjekk, bilder av trær og tuer mens kameramannen løper for livet, plutselige brudd og den obligatoriske teksten før og etter selve filmen er noen av teknikkene som er brukt. Dokumentarer og mockumentaries skaper spenning gjennom en fortelling skaperne selv ikke vet svaret på: De forsøker å finne ut av noe. Det blir noe helt annet enn den klassiske handlingsorienterte fortellingen – og det er brukt med stort hell i Trolljegeren. Filmen kunne lett blitt en litt rar, men helt vanlig actionfilm uten sjangergrepet som har blitt valgt.

Trolljegeren handler om tre studenter fra medielinja på Volda, som forsøker å finne ut om Hans (Otto Jespersen) driver med ulovlig bjørnejakt. Det gjør han ikke. Han er den eneste trolljegeren i Norge, på oppdrag fra staten. Jobben hans er å holde trollene under oppsyn, og drepe de som kommer for nær mennesker. Staten ønsker nemlig ikke at folk skal vite at det finnes troll i Norge.

Jeg elsker plottet og de små detaljene Filmkameratene har klart å komme opp med. De har lånt fra Asbjørnsen og Moe, men samtidig flettet inn elementer fra vår egen tid. Det skaper en herlig balanse mellom fantasi og realistiske forklaringer. Til og med min sykepleierutdannede mamma godtok veterinærens utredning om hvorfor troll blir til stein når de blir utsatt for sollys.

I andre anmeldelser har filmen fått litt pes for den første delen, hvor studentene jakter på Hans og man ikke får se noen troll, men kjøring hit og dit – og venting. Jeg syns det var helt greit: det er en mockumentar. Studentene vet ikke en gang hva de jakter på, og man ramler ikke akkurat bare over et troll hverken på natt- eller dagtid. Og når intervjuobjektet ikke vil snakke med dem, blir det en del venting og forfølging. Å kutte ut det ville være å fjerne seg fra realismen som kreves i mockumentarer.

Skuespillet er også godt, men det er uvant å se mediepersonligheter som Knut Nærum og Robert Stoltenberg i biroller. De er de eneste som river meg ut av Trolljegerens verden – for en liten stund. De gjør flotte biroller, det er bare rart å se dem i en spillefilm. Moro at Nærum kan få bruke steinansiktet sitt til noe mer enn å psyke ut motstanderne i Nytt på Nytt. De hittil ukjente skuespillerne som innehar studentrollene er også fullstendig troverdige.

Animasjonen kunne sikkert vært bedre, men for et relativt utrent øye er det ingenting som lugger. Trollene glir inn i omgivelsene, de har masse detaljer, og beveger og bråker slik jeg forventer at troll gjør. At alt skjer nattestid, er nok til hjelp for animatørene. Realistisk animasjon i fullt dagslys er mye mer krevende. Kudos for at de har hentet inspirasjon fra Kittelsens tegninger og styrt unna de mer søte souvenirutgavene som eksisterer. Troll er ikke pene eller søte, de er store, bråkete, litt dumme, og lukter helt jævlig.

Jeg ble overbevist. Trolljegeren er en film jeg anbefaler alle å se. Den fikk meg til å smile og le, den snek frem redselen, og den ga meg enda en god grunn til å ikke være kristen.

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i Film og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Trolljegeren

  1. gottadothis sier:

    Så bra at noen kunne dra nytte av tipset :D

    Håper du blir like fornøyd som det jeg ble! =) Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s