Mammas ostekake

I løpet av fem dager bakte jeg mammas ostekake til to ganger, og den ble slukt ved begge anledninger. Eller bake og bake, det kommer an på hvordan man ser på det.

Mammas ostekake skal nemlig ikke inn i ovnen, noe bakverk vanligvis skal. Den skal stivne i kjøleskapet i minst fire timer. Så kanskje man heller lager denne ostekaken. Nåvel. Hvis du kan vispe krem, røre ut gelepulver, knuse kjeks og smelte smør – så kan du bake denne.

Ingredienser:
23 Digestivekjeks (det er 30 i hver pakke)
100 gram smør
1 pk syrlig gelé, type sitron eller bringebær
2,5 dl kokende vann
1/3 liter kremfløte (den vanlige, lille boksen)
25 gram sukker
2 teskjeer vaniljesukker
200 gram philadelphiaost, naturell

 

 

Kok opp 3 dl vann. Hell 2,5 dl av vannet tilbake i litermålet og tilsett geleen. Du kan bruke hvilken som helst smak. Sitron og bringebær var great success, mamma sier at smaken ikke bør være for søt for da blir den så mektig. Husk å røre i geleen med jevne mellomrom, kanskje hvert tredje minutt, så den ikke stivner. Geleen skal bare kjøles ned til den er omtrent like varm som hånden din.

Smelt 100 gram smør, og knus kjeksen til smuler mens du venter på at geleen avkjøles. Egnet verktøy er alt som har en bred flate, som en moser. Den jeg har er vel egentlig til drinker, og er litt liten. Det går sikkert an å putte kjeksene i en plastpose og kjevle over dem, også. Når kjeksen er bare smuler og smøret er smeltet, blander du smør og smuler sammen slik at smøret blir godt fordelt.

Ta en kakeform og legg bakepapir i bunnen. Dytt det ned i kantene og pakk det rundt formen. Hell kjeks- og smørblandingen i formen, press og dytt den ned til en jevn overflate. Du trenger ikke bruke mye styrke. poenget er at bunnen skal bli fast, ikke steinhard.

 

Både jeg og mamma har en form på 20 cm, det er akkurat passe til denne oppskriften. Har du større form kan det være lurt å øke kjeks- og smørblandingen, slik at bunnen ikke blir for tynn. Jeg tror ikke du må gjøre det samme med osteblandingen. Kaken vil bli lavere, men med mindre formen din er dobbelt så stor tror jeg ikke det vil være et problem.

Bland fløte, sukker og vaniljesukker, og pisk det til krem. Tilsett osten og den
avkjølte geleen, rør dette til en klumpfri røre. Jeg bruker håndmikser, da tar det 1-2 minutter. Har du tålmodighet kan du sikkert gjøre det for hånd. Den er ferdig når den fått milkshakekonsistens, og er klumpfri, selvsagt.


Hell røren over kjeksbunnen, rydd plass i kjøleskapet, sett ostekaken inn, og la den få minste fire timer på å stivne. Du trenger ikke dekke den til med plast, med mindre du tror at ting kan falle oppi.

 

 

Du kan også lage gelélokk: Etter at kaken har stivnet, lager du en ny geléblanding med 2,5 dl kokende vann som du avkjøler til den er kjøligere enn hånden din. Hell så geleen forsiktig over kaken, og sett den i kjøleskapet i nye fire timer.

Når kaken er stivnet fjerner du først ringen på kakeformen, for så å klippe vekk bakepapiret så tett inn til kanten som mulig. Hvis du ikke vil ha med bunnen på kakeformen kan du sikkert dra kaken forsiktig av før du klipper av bakepapiret. Jeg tror ikke det er lurt å fjerne bakepapiret under kaken. Siden bunnen kun er av kjeks og smør tror jeg den ville smuldret opp.

Voilá! Dette er den første ostekaken jeg laget, med sitrongelé. Fargen blir ikke så sterk, det går sikkert an å tilsette litt konditorfarge om en vil. Gratulasjonen på kaken lagde vi ved at J. målte bredden på formen, fant en font på maskinen som han blåste opp og skrev ut, for så å skjære ut bokstavene slik at det ble en sjablong. Sikkert greit å ha en skarp kniv eller tapetkutter. Så la han sjablongen over kaken, puttet kakao i en tesil, og drysset lett over før han fjernet sjablongen. Hurra for Piil!

Ostekake nummer to ble med bringebærgelé, til Js fødselsdag. Sjokoladebokstavene har vi laget ved å smelte sjokolade og lage bokstavformer i myk plast etter en font vi fant på internett. Neida! Det er Freias sjokolade- og bokstavtall. Bare å vippe ut. Den største utfordringen var å skape nogenlunde likt luftrom mellom bokstavene. That is, hvis du bryr deg om sånt da (hint: det gjør J&J).

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i Mat! (og drikke) og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s