Tips & triks til Romaturen

Beklager flere uker med manglende blogging. Det har vært eksamensperiode igjen, fulgt av ferietur.

Jeg og J. har akkurat kommet hjem fra elleve dager i Roma! Det har vel egentlig bare gitt oss mersmak, på tross av ømme føtter. Istedet for en lang post om alt vi har sett og gjort (det kan du lese om i samtlige guidebøker) får du her tips&triks som kan gjøre turen til den italienske hovedstaden enda bedre.

Kjekt å vite:
– Du kan drikke vannet fra springen, og fra vannkildene rundt om på Forum Romanum og Palantinhøyden. Det smaker ikke så ille og kan spare deg penger du heller kan bruke på vin.
– Det selges sandwicher i små kafeer/kiosker overalt som du kan ta med deg. De er billige og gode, og gjør det mulig å spise lunsj på en hvilken som helst benk når du ikke har lyst til å begynne å styre med å finne restaurant. Kjøp før sightseeingen starter, så har du lunsjen klar.
– Som i alle andre land blir innnbyggerne hyggeligere hvis du har lært deg å si hei, hadet, takk og andre enkle ting på språket deres. I turistområder kan de fleste snakke engelsk, men det er ikke alle som vil det. De fleste guidebøker har en liten språkdel som det er verdt å ta en titt på.
– Alle kirker er gratis å gå inn i. Merk at mange har gudstjeneste på søndager.
– Avhengig av hvor lenge du er i Roma, kjøp BTI eller CIS-billett til Romas kollektivsystem. BTI er tre dager med muligheten til å reise så mye du orker, CIS er syv dager med ubegrenset bruk. Billettene kan kjøpes i kiosker som selger aviser. Last ned kart over kollektivsystemet, og merk at bussholdeplassene har navn etter gaten eller piazzaen de stopper i.
– Frimerker heter franco bollo og kjøpes i kiosker som har et skilt med tabacchi utenfor.
– Forvent at toget til flyplassen er forsinket.
– Billetter til Colosseum + Forum Romanum + Palantinohøyden og Vatikanmuseene (blant annet det siktsinske kapell) kan kjøpes på internett. De koster litt ekstra, men da slipper du å stå i kø. Begge har også nattåpent, Colosseum torsdager og søndager, Vatikanmuseet på fredager. Billett må kjøpes/reserveres på forhånd. Garantert færre turister :)
– Køen er minst om morgenen før 11 og på ettermiddagen rundt 16, både på Colosseum, Vatikanmuseene og St. Peters kirken.
– Utenfor Colosseum og Vatikanmuseet står det alltid guider med laminerte identitetskort som tilbyr deg billett og guidet tur i tillegg til at du slipper forbi køen. Vi kjøpte ikke noen av tilbudene – og fant ut at begge steder tilbyr guide i/rundt billettluken til en rimeligere pris. Man vet jo heller ikke om disse guidene er kvalifiserte. Likevel kan det hende det har noe for seg. Er du interessert, spør hva turen innebærer. Får du komme ned i kjelleren på Colosseum for eksempel? Guiden arrangert av Colosseum er for eksempel todelt. For 8€ får du omvisning i etasjen som ser ned på arenaen. Vil du se nede i kjelleren må du kjøpe en tur til i informasjonsskranken vi ikke fant, til rundt samme pris. Spør i billettluken.

Utsikt fra parken bak Trastevere. Foto: Janne Bjørgan

Gå ikke glipp av:
– En tur med de små bussene som farter rundt i Centro Storico: 116, 117, 119. De kjører forbi og stopper på mange av turistattraksjonene, det er kjekt for slitne føtter. Hvis du havner et sted du ikke aner hvor er, kan du jo bare sitte på til du kommer tilbake til et kjent område :)
– Aperitivo: Visstnok et triks for å få folk ut på en drink før de går og spiser middag. Fra fem på ettermiddagen får du småsnacks i form av chips, nøtter, oliven og/eller små matbiter når du kjøper øl, vin eller drink i en bar. Jo dyrere du kjøper, jo mer småsnacks får du. Veldig hyggelig, også etter middagen! Merk bare at drinkene blandes mye sterkere enn i Norge ;) Det ligger to fine rett ved siden av hverandre i krysset ved Via dei Serpenti/Via Madonna dei Monti, i området over Forum Romanum. Prøv også Gran Caffè Esperia i Lungotevere dei Mellini 1 på Vatikanstatens side av elven ved broen Ponte Cavour. Bare bestill det du vil ha å drikke, så kommer begge deler på bordet av seg selv :)
– En dag i parken. Roma har mange store grøntområder. Vi brukte en dag i parken ved Trastevere og fikk god utsikt over byen og flere timer med pause for ører og øyne. Villa Borghese over spansketrappen er også fin. Palentinohøyden er kombinert park og ruiner, her må du ha billett. Å ta noen timer fri gir deg også muligheten til å planlegge og få litt oversikt over hva dere har gjort og har lyst til å gjøre.
– Et besøk i munkekapellet til Santa Maria de Concezione ved Piazza Barberini. Det ligger ved siden av inngangen til kirken, koster 1€ og inneholder fire krypter pyntet med 4 000 munkeskjeletter. Veldig sært, på grensen til makabert, men også vakkert på sin egen måte. Kjøp et av kortene med tekst i før du går inn (1,50€), så får du mer ut av det.

Du trenger ikke:
– Bruke mye tid på selve Piazza Navona. Fontenen i midten er fin. Kirken Sankt Agnese in Nagone er fin både på utsiden og innsiden. Ellers er det ganske masete med selgere, restaurant/kaféinnkastere og turister. Både dag og kveld.
– Stresse med å finne og gå over broen Ponte Sisto, som enkelte guidebøker hevder at er den romerne liker best. Det gjør de ikke. Den forfaller, og menn i dress pisser i trappene.
– Gå for å se på statuen på Piazza Pasquino som folk før i tiden hang kritiske, anonyme samfunnsmeninger på. Den er slitt, kjedelig, og ser ikke ut til å ha noen sterke meninger lenger.
– Ta imot roser fra menn med rosebuketter. De vil insistere på at de bare vil gi dem til deg, men etter at du har tatt imot vil de kreve penger – og selvfølgelig bli dødelig fornærmet og ta tilbake rosene når du ikke vil det. De tar ikke et nei for et nei før du nærmest roper det til dem. Heldigvis er de ikke overalt og forsvinner med en gang politiet kommer.

Har du flere tips&triks? Del de gjerne :)

Reklamer

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i Reise og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Tips & triks til Romaturen

 1. Synne L. sier:

  Jeg var på familieferie i Roma da jeg var tolv, så tips&triks har jeg ikke så mye av. Det eneste må være at hvis du liker å leve så venter du til det blir grønn mann før du prøver å krysse gaten. Og når den først blir grønn så må du nesten løpe over for det varer ikke lenge.

  Koselig å lese ferietips man kanskje kan ha bruk for en dag, og du har rett når du sier at resten kan man faktisk lese i en guidebok :)

  • Janne sier:

   Jeg tror jeg ble så vant med den ville trafikken at jeg ikke tenkte på det som et tips en gang! Ganske god underholdning å se bestemor på scooter snike seg mellom bilene for å komme først i køen :)

   Jeg kunne strekt meg til å lage et kart med alle stedene vi var da…men det tar så lang tid! Og før man vet ordet av det har man plutselig skrevet en guidebok!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s