Siri Pettersen – Odinsbarn

Siri Pettersens første bok om den haleløse jenta Hirka fra Ymslanda er noe for fantasylesere i alle aldre.

Ravneringene Det begynner med en vill snøstorm og en mann som finner et spedbarn på et sted folk ikke pleier å ferdes. 15 år senere er Hirka kjent som jenta ulven tok halen til, hun som leger folk med urter, og som skriver sine egne spilleregler.

Hirka er ikke redd for noe, bortsett fra å vise at hun er redd. Hun klatrer i de høyeste trærne, sloss med de største guttene og tøyer tålmodigheten til både faren og bygda hun bor i. Men hun tør ikke fortelle noen at hun ikke kan favne – samle til seg jordens kraft, Evna, og bruke den til å gjøre seg selv sterkere. Det er en medfødt evne alle andre har. Bortsett fra henne.Det skal snart vise seg at Hirka faktisk er annerledes. Hun er et Odinsbarn, et menneske. En skapning som ikke hører til i Ymslanda. Noe som er farlig, noe som må dø.

En helt ny verden
Odinsbarn er Siri Pettersens debutroman, og den første boken i trilogien om Hirka og Ravneringene. I ti år har Ymslanda og historien om Hirka ligget til modning, og det er et originalt, men likevel ikke helt ukjent univers Pettersen har snekret sammen.

For ravner, Odin og mennesker med hale er noe vi kjenner fra norrøn mytologi. Pettersen tar også i bruk ord og navn som sender assosiasjoner til de gamle sagaene. Samtidig er dette et helt annet univers, som først og fremst skiller seg ut ved at handlingen foregår i en verden hvor det ikke finnes mennesker, eller menskr. I Ymslanda bor det bare ætlinger; mennesker med hale. Deres religion er knyttet til Rådet, som for lenge siden reddet Ymslanda fra menskr og blinde monstre da portene til de andre verdenene ble åpnet. Nå er portene, kjent som Ravneringene, stengt. Tror man.

Mer enn eventyr
Pettersen skriver drivende og lettlest om hvordan Hirka tenker, føler og handler. Historien vrir seg i stadig i nye retninger, og hun er ikke redd for å introdusere hendelser og karakterer som faller litt på siden av hovedhandlingen. Det gir historien, Ymslanda og Hirka mer liv – det er lett å leve seg inn og skape en fantastisk mental spillefilm av fortellingen.

Odinsbarn ble utgitt i september 2013, og har fått gode anmeldelser fra både blogger og aviser. Det blir trukket referanser både til Game of Thrones og Kristine Toftes Song for Eirabu. Boken var nominert til Bokhandlerprisen, og er også nominert i åpen klasse til Bokbloggerprisen.

Oppfølgeren kommer til høsten
Det er vel fortjent. For her er en bok som ikke bare byr på eventyr og spenning, men som handler like mye om å plutselig bli voksen, hvor farlig makt kan være, om ekte vennskap og hvor vanskelig det er å fortelle sannheten i et samfunn som ikke vil høre på annet enn sine gamle lover, myter og regler.

Kort sagt: Underholdning, spenning og virkelighetsflukt! Bok nummer to om Hirka kommer i september, og har fått navnet Råta. Er den like god som den første er den vel verdt å vente på. Kos deg med den første imens!

Reserver Odinsbarn på Bergen Bibliotek.
Kjøp Odinsbarn hos Haugenbok.no.

Kilder:
Trilogiens hjemmeside: Ravneringene.no
Siri Pettersens hjemmeside
Norske bokbloggere: Bokbloggerprisen
Bokhandlerforeningen: Bokhandlerprisen
Samt mailutveksling med Siri Pettersen
Denne anmeldelsen er også publisert på Bergen Bibliotek
Reklamer

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i Fabelprosa, Litteratur og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Siri Pettersen – Odinsbarn

  1. Synne Larsen sier:

    Hvis jeg bare hadde hatt mer tid til å lese bøker utenfor pensum… Denne minner om flere av de gode bøkene jeg leste da jeg var yngre.

    • Det er slemt å si det, men det er utrolig deilig å være ferdig med studiene og kunne lese hva man vil på kveldene! Men en halvtime om kvelden nå og da kan du sette av med god samvittighet, syns jeg :)

      Og mens du venter på fritiden, anbefaler jeg deg å lage bokliste på Goodreads!

  2. Tilbaketråkk: Bobla av Siri Pettersen | Spindelvev

  3. Tilbaketråkk: Bobla av Siri Pettersen : Norske bokblogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s