Flukten fra virkeligheten

Når alt er håpløst skal du finne fram en bok om verdens undergang.

Først på trykk i Bergensavisen 17. mars 2015.

– Det er jo som en skrekkfilm. Vi trenger mengder med slike historier som vi kan bearbeide vår uro med.

Det sa den svenske lektoren i litteraturvitenskap, Maria Nilson, da NRK Rogaland intervjuet henne om at ungdomsbøkene stadig tar for seg mørkere tema. Av de 50 mest leste norske bøkene for ungdom i 2014, var en fjerdedel av dem enten dystopiske eller tok for seg tema som selvmord, død og mobbing. Nilson har døpt trenden «teen noir».

Ungdom vil ha bøker om en skremmende fremtid, om verdens undergang og systemer som undertrykker. De vil ha de på lerretet også. Filmatiseringen av bøker som «The Hunger Games», «Divergent» og «The Maze Runner» har alle fått så gode besøkstall at Hollywood uten å kny lager film av de påfølgende bøkene i seriene.

Hva er det med tanken på en ødelagt verden som appellerer slik? Det korte svaret er at det er spennende og skummelt å lese om at alt kan gå til helvete.

Det litt lengre svaret er håp. For selv når menneskeheten nærmest har blitt utryddet av muterte, bloddrikkende monstre som i «The Passage», eller av tilsynelatende menneskefiendtlige engler i «Angelfall», så ligger håpet og lyser under elendigheten og ruinene av det som en gang var en velutviklet sivilisasjon. Det er alltid én, eller flere, som ikke finner seg i det. Som vil forandre tingenes tilstand, rydde opp i det andre har ødelagt.

Det lengste svaret er at vi gjennom samfunnskritikken i dystopiene får muligheten til å bearbeide den kaotiske og ofte problematiske nåtiden vi lever i. Eller som Nilson kaller det: Vår uro.

Den vi kjenner når vi tenker for mye på hva som kan skje med miljøet, på terrorangrep og stadig mer tilspissede konflikter. På politikere som bare prater og aldri handler. På voksne som heller vil kjøpe hytte og ny, stor, bensinslukende firehjulstrekker enn å donere en fast sum til nødhjelp i måneden. På at vi lever i et samfunn hvor ukjente folk på andre siden av kloden vet hvem du har snakket med på Facebook og hvilke nyhetssaker du har lest.

Når du nesten er overbevist om at vi egentlig bare bør gi opp først som sist, da trenger du en dystopi. Finn frem «The Bone Season», eller «Ender’s Game». Prøv Jon Ewos «1957», Sigbjørn Mostues «I morgen er alt mørkt» eller Tor Arve Røsslands «Soledad», som alle er nominert til Uprisen – ungdommens egen prisutdeling.

Dystopier tar ikke fra deg motet og gjør deg ute av stand til å forholde deg til samfunnet. De gir deg nytt håp, nye muskler og nye ideer. Det er sunt at ungdom forsvinner inn i en annen virkelighet når de åpner boken, og flere burde gjøre det. For som «Ravneringene»-forfatter Siri Pettersen sier:

– De kommer til å redde ræva til oss alle. De vil ikke vippes av pinnen når problemet blir for stort. De har lest nok dystopier til å vite at regimer kan lyve. Nok fantasy til å vite at enkeltmennesker kan vinne over umulige odds. Nok sci-fi til å vite at framskritt også kan være et skritt tilbake. Og de vet at alle har lik verdi, uansett rase, legning eller religion. Og neste gang noen spør meg hvorfor fantasy er så populært skal jeg svare at det ikke spiller noen rolle, vi skal bare være glad for at det er det. Det er sånne som kommer til å overleve zombieapokalypsen, for å si det sånn.

Kilder og research:
NRK Hordaland – Ungdomsbøker handler om mord, selvmord og død

Dagsavisen – Ny fabelaktig forening
NRK – Derfor er science fiction blitt dystopisk
Kulturrådet/Kunstløftet – Dystopien er over oss
Barnebokkritikk – Dystre dystopier – en skildring av virkeligheten?

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i Kommentarer, Litteratur og merket med , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s