BIFF: Fredag 25. september

En om monsunregnet, en antikrigsfilm, en utrolig god dokumentar og en for spesielt interesserte.

Monsoon (dokumentar)

Hvorfor har monsunregnet så stor betydning for India? Dette søker fyren bak denne skildrende dokumentaren å finne svar på, men jeg er ikke helt sikker på om han fant det han lette etter. Bildene av naturen og været er praktfulle, og det løfter dokumentaren at han har reist flere steder over hele India.

Men han snakker ikke språket, og får derfor dårlig kontakt med intervjuobjektene sine. Han har heller ikke tatt seg bryet med å grave opp noe fakta som kunne gjort en til tider intetsigende VO relevant. Det virker ikke som han gadd det, når han for eksempel sier «Det skal skje et ritual hvor de skal slakte en geit. Jeg skjønner det ikke, men jeg følger med».  Den er også for lang.

Godt forsøk, men det kunne blitt mye bedre.

Tell spring not to come this year (dokumentar)

I 2014 trakk NATO seg ut av Afghanistan, og tanken var at den afghanske hæren nå skulle være mange og trente nok til å ta seg av kampen mot Taliban på egenhånd. Denne dokumentaren viser at de absolutt ikke er det.

De to regissørene har vært med et kompani i provinsen Helmand, et av stedene hvor kampene er hardest. Gjennom intervjuer og en nær tilstedeværelse blir vi kjent med soldatene, deres liv, og deres kompliserte forhold til politikerne, befolkningen, Taliban og amerikanerne som kom for å hjelpe. Mye tyder på at det ikke var noe særlig til hjelp.

Tor Fosse beskrev dokumentaren som en afghansk Armadillo, og det kan være mye rett i det. Vel verdt å se, for den bryter med mange oppfatninger om krigføring.

The mask we live in (dokumentar)

Dette er foreløpig den beste dokumentaren jeg har sett hittil i år. Den handler om hvor like vi egentlig er, og hvor begrensende den sosiale ideen om det å være mann er. Det at å være mann betyr å være tøff, sterk, at man tåler alt, dominerer og bestemmer, og ikke viser følelser.

Så bastant tror jeg ikke mannsrollen i Norge er, men den amerikanske dokumentaren har mye for seg likevel. Den byr på et vell av gutter, unge menn og voksne menn som forteller om hvordan forventningen om hvem de skal være har påvirket livet deres. Det er ærlig, og til tider forferdelig vondt å høre. Eksperter fra ulike hold forteller godt om forskning, og menn som har tatt ett oppgjør med den tradisjonelle mannsrollen forteller hvordan de prøver å være rollemodeller.

For egentlig er vi veldig like, vi har bare hengt oss opp i at kjønn gjør oss så veldig forskjellige. Hvis du gir 50.000 gutter og 50.000 jenter den samme spørreundersøkelsen, vil 90 prosent av svarene være like. Det er altså 10 prosent av den vi er som kan sies å ha med kjønn å gjøre. Resten er egenskaper vi har som menneske.

Derfor kjente jeg meg også igjen, for alle har opplevd at forventninger om hvem man skal være begrenser, forvirrer og frustrerer. Det er et veldig godt stykke arbeid, fra regi til intervjuer og faktapresentasjoner. Og den får deg til å tenke.

The 50 year argument (dokumentar)

Martin Scorsese har laget dokumentar med David Tedeschi om historien til The New York Review of Books, et intellektuelt litterært magasin som aldri har gått av veien for å la kontroversielle synspunkt på verden og det amerikanske samfunnet komme på trykk. Så lenge det er godt skrevet.

Dette er en dokumentar for spesielt interesserte – sånne som meg som blir glad av ideen om et tidsskrift som lar folk beholde meningene sine, ikke setter noen begrensning på hvor langt man kan skrive og ikke bryr seg om den allmenne opinionen. Men jeg lurer på om den hadde gjort seg bedre som podcast. Her er mye talking heads, og det er ofte forvirrende når det snakkes om kompliserte ting over bilder som viser utdrag av tekster.

Fordi magasinet har vært på banen gjennom de siste 50 årenes store diskusjoner – feminismen, fargedes rettigheter, vietnamkrigen og krigen mot terror – får dokumentaren et spennende historisk perspektiv. Men særlig visuelt engasjerende er den ikke.

Se også:

Anmeldelser fra BIFF: Torsdag 24. september

Reklamer

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i BIFF 2015, Film og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til BIFF: Fredag 25. september

  1. Tilbaketråkk: BIFF: Lørdag 26. september | Spindelvev

  2. Tilbaketråkk: BIFF: Mandag 28. september | Spindelvev

  3. Tilbaketråkk: BIFF: Tirsdag 29. september | Spindelvev

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s