BIFF: Søndag 27. september

Kjappmeldt: En dokumentar om is, snø og banebrytende forskning.

Ice and the sky (dokumentar) 

Du kjenner kanskje ikke til Claude Lorius, men etter å ha sett denne dokumentaren vil du kunne historien hans nesten utenat, og du vil sitte igjen med tanken om at folk som mener at gasser i atmosfæren ikke påvirker klimaet er idioter. 

Claude Jaquet, kjent for Pingvinenes marsj, har her tatt på seg oppgaven å fortelle hvordan Lorius fant ut at han ved hjelp av snø og is kunne finne ut hvordan klimaet og luften var så langt som 800.000 år tilbake i tid. Trikset: Bore seg ned i urørte lag med is i Antarktis, og hente opp prøver. Resultatet: Kurver som viser at mengden karbondioksid i luften følger kurven til temperaturen på jorda gjennom 800.000 år. Noe som betyr at vi selvfølgelig påvirket klimaet på jorden når vi slipper karbondioksid og andre gasser ut i atmosfæren i en mengde som jorden hittil aldri har erfart.

Ice and the sky forteller hele historien bak pionerarbeidet til Lorius – fra den spede ideen på den første reisen til Antarktis i 1955, til de endelige resultatene og arbeidet med å få verdenssamfunnet til å forstå konsekvensene av de. Jaquet har fått tilgang på filmopptak fra ekspedisjonene, og man kan ikke unngå å grøsse når det fortelles om temperaturer på stabile 50 kuldegrader og en innetemperatur på åtte varme. Når det ikke er gamle opptak, er det storslåtte naturbilder og en kjempegammel Lorius som nærmest beveger seg i slow motion, i takt med naturen. 

Det hele er nydelig, og veldig viktig. Argumentene ligger i metodene og den massive forskningen bak resultatene. Det er sant. Å tvile på dette er som å sette spørsmålstegn ved om Jorda virkelig er rund. Jeg håper flere enn besøkende på BIFF får muligheten til å se denne dokumentaren.

Reklamer

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i BIFF 2015, Film og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til BIFF: Søndag 27. september

  1. Tilbaketråkk: BIFF: Mandag 28. september | Spindelvev

  2. Tilbaketråkk: BIFF: Tirsdag 29. september | Spindelvev

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s