BIFF: Mandag 28. september

Kjappmeldt: En fascinerende om utdanningssystemet, en om andre verdenskrig, en creepy om nynazister og et gjesp av en spillefilm.

Most likely to succeed (dokumentar)

Dagens amerikanske utdanningssystem er utdatert – unge opplever stadig at deres høye utdannelse ikke er noe tess i yrkene man trenger folk til. Hvordan bør fremtidens utdanningssystem være, og er det mulig å skape?

Hypotesen til dokumentaren er ganske bastant, men den alternative skolevirkeligheten de viser frem, eksemplifisert av amerikanske High Tech High, fikk flere anerkjennende nikk fra lærerne i salen. Vi følger studentene mens de jobber på et stort prosjekt som skal presenteres for lærere, foreldre og venner. Alle fag er mikset sammen, og de gis oppgaver som i utgangspunktet høres nærmest uoverkommelig ut for niendeklassinger.

Samtidig fortelles historien til utdanningssytemet, og lærere og professorer blir intervjuet om hva utdanning bør være. Det er spennende, engasjerende og tankevekkende – man får lyst til å lære, og lyst til å vri dagens utdanningssystem mer i retning menneskelig utvikling, vekk fra pugging, prøver uten mening og et fokus på å lære mest mulig på kortest mulig tid.

Ninas barn (dokumentar)

Under andre verdenskrig reddet Nina Hasvold flere jødiske barn ved å opprette et barnehjem i Oslo. Da norsk politi begynte å arrestere jøder og sende de ut av landet, flyktet hun og barna med hjelp fra nordmenn, til Sverige.

Regissøren bak dokumentaren er datteren til en av disse barna, og det er en rørende og vakker historie om en glemt side ved andre verdenskrig i Norge som fortelles. Det er gjort stor bruk av reenactment – og selv om jeg syns det var litt merkelig løst til tider er det en veldig god dokumentar. Den viser hvor viktig det er at enkeltmennesker handler når stater – også Norge – nekter å hjelpe, og hvor stor forskjell det kan gjøre.

Welcome to Leith (dokumentar)

Leith er en liten landsby i North Dakota med drøyt 24 innbyggere. En dag flytter en skjeggete mann inn i et av de tomme husene, og han har kjøpt opp mye eiendom. Planen hans er å etablere et arisk samfunn i Leith.

Utgangspunktet for denne dokumentaren er så absurd at det kunne blitt en veldig god fiksjonsfilm. Men det har skjedd, og det er så skummelt å se hodeskalleflagg og nazihilsener, solkors og propagandaplakater. Like skremmende er det å se hvordan innbyggerne gjennom frykt og provokasjon blir drevet til tanker og handlinger som er faretruende nær grensen til hva som er lovlig. Det hjelper ikke med en skrekkfilmaktig musikk heller, men det hjelper at det er noen komiske øyeblikk innimellom og at Fargolandskapet gjør det vanskelig å tro at det er sant. Det er velregissert, ubehagelig og tankevekkende – hvor stor skal ytringsfriheten være? Og hvordan skal man sikre at alle får beholde sine rettigheter, også rabiate nynazister?

The assassin (spillefilm)

Nie Yinnang er fra barnsben av blitt opplært av nonner til å bli en fryktet og effektiv snikmorder. Nå sendes hun hjem for å drepe sin bror, og med det kanskje endevende ordenen i hele det kinesiske riket.

Spennende! Nei, kjempekjedelig. Med mindre du liker kunstfilm med assosiasjoner til den sovjetiske montasjeteknikken. Det er få replikker, overraskende lite action og en god del scener som sannsynligvis har en symbolikk, men som går mine europeiske filmøyne hus forbi. Den varer i to timer, og det er to timer av livet jeg ikke får tilbake.

Les også:

BIFF: Søndag 27. september
BIFF: Lørdag 26. september
BIFF: Fredag 25. september
BIFF: Torsdag 24. september

Reklamer

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i BIFF 2015, Film og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til BIFF: Mandag 28. september

  1. Tilbaketråkk: BIFF: Tirsdag 29. september | Spindelvev

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s