Best og verst av 2015-bøkene

Måtte 2016 inneholde like mange gode og like få dårlige leseopplevelser!

5 av 5 stjerner: Fantastiske

123

1: Harry Potter and the Philosopher’s stone
Boken som starter verdens beste historie er en fryd å lese hvert år! Det er så gøy å oppdage den magiske verdenen sammen med Harry. Språket er herlig og fortellingen så rik på detaljer at jeg alltid oppdager noe nytt når jeg leser den.

2: To Kill a Mockingbird
Jeg trodde denne boken først og fremst skulle handle om rasisme, men rettssaken og de voksnes verden i en småby i sørstatene i USA danner bare bakgrunnsteppet. Dette er en utrolig god roman om å vokse opp, om barndommens egen logikk, om kjærlighet og om hvor forvridd de voksnes verden kan være.

3: The Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle #1)
Historien om magiker og kongdreper Kvothe har en like heftig verdensbygging som Tolkien og et språk som gjorde meg glad for at boken er en skikkelig murstein. Denne første boken er både trist og morsom, filosofisk og korttenkt. Den forteller hovedsakelig om Kvothes oppvekst som var alt annet enn normal og trygg.

456

4: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Den tredje boken om Harry Potter har en mer komplisert historie enn de første, med herlige tvister og nye personer som bøter litt på ensomheten i Harrys liv. Her presenteres også et vell av nye magiske elementer som gir verdenen flere dimensjoner. Ikke minst er den utrolig spennende!

5: Angelfall (Penryn and the End of Days #1)
Verden blir brutalt overtatt av engler, og de stikker av med Penryns lillesøster. Fast bestemt på å redde henne kjemper Penryn seg gjennom ruinene av USAs vestkyst. Dette er en actionpakket dystopi med frydefull horror som viser de skarpe ytterpunktene mennesker kan tvinges til.

6: Persuasion
Et utrolig godt persongalleri og en historie med flere tvister gjør dette til en ypperlig klassiker! Austens siste fullendte roman handler om Anne Elliot, som lot seg overtale til å avvise mannen hun elsket og som har angret siden. Når hun plutselig møter han igjen, tør hun å si at hun vil ha han? Og vil han fortsatt ha henne?

789

7: Harry Potter and the Half-Blood Prince
I den sjette boken viser Rowling at også de onde har flere sider, og at ondskap ikke oppstår av seg selv. At hun klarer dette er noe av det som gjør boken god, men en ny karakter og historietråder som endelig knytes sammen er også noe av det jeg liker den for.

8: Fangirl
Denne traff meg rett i hjertet! Historien om Cath som begynner på universitetet og opplever at tvillingsøsteren kutter både søsken- og vennskapsbånd vil ressonnere hos alle som ofte syns det er mer vanskelig enn gøy å bli kjent med nye folk. Boken formidler sårhet og følelsen av å være utenfor svært godt, men har likevel en feel good-vibe over seg fordi Cath heldigvis har selvironi (og skriver fanfiction), og fordi hun ikke får være i fred med den sosiale angsten sin.

9: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Denne boken elsker jeg fordi den bringer frem utrolig sterke følelser. Jeg hater Umbridge mer intenst enn Voldemort (og er nok ikke alene), og får hjertet knust hver eneste gang slutten nærmer seg. Den er så urettferdig! Og nettopp derfor er den så god. Man lærer så mye av den, og igjen er det flust med krydder i detaljer og små historier som gjør at det ikke blir en ren øvelse i lidelse.

10: Harry Potter and the Deathly Hallows 10

Det er ikke mindre enn mesterlig hvordan Rowling klarer å spinne alt sammen og feste de siste trådene uten at det blir forutsigbart. Selv i den siste boken vrir alle historier seg, og selv om jeg fortsatt synes avslutningen er svak og har litt småting å pirke på er det likevel en fantastisk bok. Etter å ha lest den synes verden gråere og alt litt kjedeligere, fordi det er så trist at historien om Harry er ferdig. Igjen.
Også var det resten av de aller beste:
11: The Walking Dead 1: Til døden skiller oss ad
12: Song for Eirabu 2: Vargtid
13: Evna (Ravneringene #3)
14: The Wise Man’s Fear (The Kingkiller Chronicle #2) 11
15: World After (Penryn and the End of Days #2)
16: Skammarens dotter (Skammarserien #1)
17: Eleanor and Park
18: Ti små negerbarn

4  av 5 stjerner: Veldig gode
19: The Bone Season (The Bone Season #1)
20: Harry Potter and the Goblet of Fire
21: The Mime Order (The Bone Season #2)
22: Uprooted
23: Harry Potter and the Chamber of Secrets
24: Emma
25: American Gods
26: Wuthering Heights
27: Winter’s Tale 12
28: Crown of Midnight (Throne of Glass #2)
29: Slangens gåve (Skammarserien #3)
30: Svart belte
31: Skammarkrigen (Skammarserien #4)
32: Om å skrive
33: Vilheks : Atterkommaren (Villheks #6)
34: Song for Eirabu 1 : Slaget på Vigrid
35: Anya’s ghost
36: Tatt av kvinnen
37: Hanna og Emma: Surare enn sitron/Hemmeleg gjest

3 av 5 stjerner: Ok
38: Northanger Abbey
39: End of Days (Penryn and the End of Days #3)
40: Throne of Glass (Throne of Glass #1) 13
41: Villheks: Fiendeblod (Villheks #5)
42: City of Bones (The Mortal Instruments #1)
43: Skammarteiknet (Skammarserien #2)

2 av 5 stjerner: Skuffende
44: Luridiumstyven
45: Barneloven
46: Red Rising (Red Rising #1)
47: Fra ungdommen
48: Pinnsvinets eleganse
49: Granta : Arbeid

1 av 5 stjerner: Elendig
50: Granta : Bagasje

 

Da vinker vi farvel til 2015, og åpner døren til 2016 og 50 nye bøker. Har du noen anbefalinger? Hva skal du lese i år?

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i Kommentarer, Lest i 2015, Litteratur og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Best og verst av 2015-bøkene

 1. Henrik A sier:

  Aurora av Kim Stanley Robinson ble en av mine favoritter fra i fjor. Kanskje til og med min nye favoritt innen sci-fi. Anbefales på det aller sterkeste om du liker den slags.

  Skal starte på Fangirl nå, og gleder meg veldig til det. Har flytta til både Bergen og Oslo uten å kjenne så mange på forhånd, så det blir spennende å lese en roman som tar for seg noe av det.

  Lykke til i 2016!

  • Takk Henrik! Lykke til med flyttings og 2016 du også, det går helt sikkert bra selv om det er mye nytt å bli kjent med. Jeg flyttet til Bergen uten å kjenne noen, og det var både utfordrende og gøy.

   Jeg håper du liker Fangirl, det høres hvertfall ut som den kan passe bra for tiden du er på vei inn i nå. Gi meg gjerne en lyd om hva du synes om den når du har lest den ferdig. Det er så gøy å diskutere bøker!

   Og takk for tipset! Jeg liker en god sci-fi, så Aurora er lagt i leselisten.

 2. Tilbaketråkk: Det beste og verste jeg leste i 2016 | Spindelvev

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s