Bok 30 av 50: Harry Potter and the Cursed Child

Er det den åttende historien vi alle har ventet på? Nei. Er den verdt å lese likevel? Ja.

For du blir tatt med tilbake til den verdenen mange elsker så høyt at de leser bøkene en (eller flere) ganger i året. Det er gøy, spennende og magisk, fylt med visdom og vennskap.

Forventningene kan imidlertid hverken skaperne eller leserne fri seg fra, selv om de kanskje har forsøkt. De er skyhøye, selv om vi vet at dette ikke er en fullblods roman, men et manus til et skuespill. Formen tilsier at det vil være en annerledes leseropplevelse, og at historien nok best oppleves i teateret. Vi vet også at stykket ikke er skrevet av Rowling alene, men med to menn som har lang farstid i teater-, musikal-, tv- og filmbransjen.

Likevel har vi et håp om at Harry Potter and the Cursed Child skal være like god som bøkene. Vi vil ha magien tilbake.

Det får vi ikke. Historien starter med scenen i det siste kapittelet i den avsluttende boken, hvor en voksen Harry skal sende sin andre sønn, Albus Severus, til sitt første år på Hogwarts. Det som følger er et spennende eventyr som også overrasker, men plottet blir for enkelt. Ikke bare sammenlignet med bøkene – skuespill står ikke til siden for kompliserte historier (tenk på Peer Gynt).

Svakheten ligger i at det er for Hollywoodsk, for strømlinjeformet. Jeg savner mer originalitet, mer mysterium, og en grundigere motivasjon og etablering av karakterene og relasjonen mellom dem. Det mangler ikke på grobunn for nye ideer i Harry Potters verden, noe fanfictionen er et godt eksempel på. Hvorfor det likevel blir for tynt må dermed ha med skaperne å gjøre. Kanskje de skulle lest bøkene en gang til?

Likevel: Det er moro! Det er tankevekkende og morsomme dialoger, og for en fan er det fantastisk å møte Harry, Hermione og Ron igjen og få vite mer om hva som skjedde etterpå. Flere kjente skikkelser og steder fra bøkene er med, og det kan nesten føles for godt til å være sant at man virkelig er tilbake. Det er også passasjer som oser av Rowling og fremkaller den samme magien som bøkene gjør – det skulle bare vært fler av dem.

Manuset er ikke for den uinnvidde. Du må i det minste ha sett filmene, men helst lest bøkene også. Det er forhistorier og karakterer en må kjenne til, og siden et manus ikke inneholder detaljerte beskrivelser av omgivelser og karakterer, må du finne opp miljøet selv. Det siste slipper man om en får sett stykket, og ut fra bildene ser det veldig bra ut.

Etter å ha lest manuset sitter jeg igjen med blandede følelser. Historien skårer høyt på mimreskalaen, og blir en slags gledelig trøst for alle som ikke syns den syvende boken var nok. Samtidig er det tydelig at det ikke er like godt som det vi har sett fra Rowling tidligere. Skuffelsen er ikke til å unngå. Rowling har sammen med Thorne og Tiffany skapt en underholdene og fin historie, men jeg forventer mer enn som så.

Forøvrig er det The Special Rehearsal Edition Script som er i salg nå. I 2017 erstattes dette av en Definitive Edition, som skal være den endelige versjonen av manuset, finjustert etter erfaringene de gjør seg når skuespillet nå er ute av prøverommet. Det skal også være med noe ekstramateriale, blant annet tekster fra det kreative teamet. Er det verdt å kjøpe den også? Vi får se.

Vurdering på Goodreads: ★★★☆☆
Passer for: Unge voksne og ungdom

Tittel: Harry Potter and the Cursed Child
Forfattere: J.K. Rowling, Jack Thorne og John Tiffany
Utgiver: Little, Brown
Utgitt: 31. juli 2016
Sider: 330
Reklamer

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Fabelprosa, Lest i 2016, Litteratur og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Bok 30 av 50: Harry Potter and the Cursed Child

  1. Tilbaketråkk: Det beste og verste jeg leste i 2016 | Spindelvev

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s