Bok 5 av 40: Guttene av Jessica Schiefauer

 

Denne anmeldelsen ble først publisert i Hamar Arbeiderblad 23. mars.

Kim, Bella og Momo er 14 år, men ikke klare for å gi slipp på leken og akseptere kvinnekroppen som vokser fram på dem. Med pupper følger forventninger og fordommer. Foreldre bekymrer seg og guttene forsyner seg av en seksualitet som er for synlig, for allemannseie. Så får de muligheten til å bytte kjønn for en natt. Ta på seg en maske, smake på mannsrollen og den tilsynelatende friheten som ligger i den. Det kan ødelegge alt: Vennskap, forelskelse, identitet og livet.

Jessica Schiefauer, flott oversatt fra svensk av Line Almhjell, forteller med et språk fritt for klisjeer. Observasjonene er friske og klare, språket er poetisk, vakkert og rått. Det gjør det lett å kjenne seg igjen. Når Kim forelsker seg i en fyr hun vet hun burde holde seg unna, nærmest dirrer de motsetningsfylte følelsene ut av sidene. Selv om avslutningen er litt svakere, er «Guttene» en fortelling du tror på. Schiefauer er ikke en voksen som prøver å forstå ungdom, hun skriver som om hun er ungdom. Det gjør også at temaene blir tatt på alvor.


Les hvis du liker litteratur som gir deg nytt syn på samfunnet vårt!

 

Reklamer

Om Janne Bjørgan

Leser og skriver om hovedsaklig klassikere og fabelprosa, ser film og skriver litt om det også. En oppskrift i ny og ne. To bachelorgrader fra UiB, i medievitenskap og journalistikk.
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Lest i 2017, Litteratur, Samtid og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s